ONTDEK DE ELF STEDEN VAN FRIESLAND

13 januari 2022

Bij Friesland.nl: Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Het zijn de steden van de dromers die laten zien dat je niet de grootste hoeft te zijn om op te kunnen vallen en de doeners die bewijzen dat je niet het rijkst hoeft te zijn om je dromen na te jagen. Het calimero-effect? Daar doen we niet aan.

De Friese 11-steden op een rijtje:

 • Leeuwarden is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor een onvergetelijke reis door Friesland.
   
 • Sneek, of zoals we in het Fries zeggen Snits, staat op de derde plaats in de provincie en ligt in de gemeente Sûdwest Fryslân.Met de centrale ligging in het merengebied van Friesland, is het wel duidelijk dat Sneek een échte waterstad is. Sneek is ongeveer 30 minuten rijden vanaf Post-Plaza. Tip: bezoek Sneek, IJlst en Bolsward samen, deze steden zijn vlakbij elkaar gelegen.
   
 • Harlingen: ontdek deze prachtige stad aan het water, waar het hele jaar door van alles te doen is. Meer dan 600 monumenten tekenen deze havenstad en maken de binnenstad erg aantrekkelijk om eens te bezoeken. Met ongeveer 25 minuten rijden vanaf Post-Plaza ben je al in Harlingen!
   
 • De beroemde stad Dokkum, waar Bonifatius in 754 zijn waterloo vond. In 1298 was deze voormalige handelsstad de vierde plaats die de Friese stadsrechten kreeg. Van de rijke historie is tegenwoordig nog veel terug te zien. Dokkum is ongeveer 30 minuten rijden vanaf Post-Plaza.
   
 • Vind je het Fries al moeilijk om te verstaan? In Hindeloopen spreken ze een sterk afwijkend accent: Hindeloopers. Dit dialect behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een hele onderscheidende klank.In 1225 kreeg Hindeloopen zijn eigen stadsrechten. Best gek eigenlijk, met zo weinig inwoners. Vanaf Post-Plaza is het ongeveer 40 minuten rijden naar Hindeloopen. Tip: bezoek Hindeloopen, Stavoren en Workum samen, deze steden zijn bij elkaar gelegen.
   
 • Franeker is met zijn 13.000 inwoners één van de grotere steden in Friesland. Het is vooral bekend om het grote kaatstoernooi wat in de zomer wordt georganiseerd: de P.C. Daarnaast komen veel toeristen naar Franeker voor een bezoek aan het beroemde Koninklijke Eise Eisinga Planetarium, waar een model van het zonnestelsel te bewonderen is. Franeker is ongeveer 20 minuten rijden vanaf Post-Plaza. Tip: Na Franeker kun je Harlingen bezoeken!
 • Stavoren is dé stad aan het IJsselmeer. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Staveren was vroeger de officiële naam en de stad was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg. Stavoren is ongeveer 55 minuten rijden vanaf Post-Plaza. Tip: bezoek Stavoren, Workum en Hindeloopen samen, deze steden zijn vlakbij elkaar gelegen.

 • Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman maar er is ook een museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum. Vanaf Post-Plaza is het ongeveer 35 minuten rijden naar Workum.
   
 • Welkom in de kleinste van de elf steden: Sloten. Vroeger was het stadje van enorm strategisch belang, omdat het zich in een belangrijke waterweg van Sneek naar de Zuiderzee bevond. Tegenwoordig is Sloten vooral erg in trek bij watersporters, dagtoeristen en mensen die in een rustige woonomgeving willen wonen. De binnenstad is heerlijk knus en er zijn veel oude, prachtige woonhuizen te vinden. Sloten is ongeveer 45 minuten rijden vanaf Post-Plaza.
   
 • IJlst is gelegen in Zuidwest-Friesland en staat vooral bekend als overnachtingsplaats voor watersporten. IJlst is een kleine stad en heeft ongeveer 3.200 inwoners. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie en dankt zijn naam aan een riviertje dat vroeger door IJlst liep, de oude Ee. IJlst bevindt zich op 35 minuten rijden afstand. Tip: bezoek IJlst, Sneek en Bolsward samen.
   
 • De oude binnenstad van Bolsward is prachtig om te zien. De grachtjes, het stadhuis en de enorm bekende distilleerderij van Sonnema Beerenburg zitten in de stad. In Bolsward zijn ook ontzettend veel monumenten en historische gebouwen te vinden. Zoals het schitterende voormalige Weeshuis Hid Herohiem en natuurlijk De Broerekerk. Bijna te veel om op te noemen! Vanaf Post-Plaza is het 30 minuten rijden naar Bolsward.

Varend, fietsend, wandelend en rijdend; de 11 steden kunnen bezocht worden op verschillende manieren. Ontdek het prachtige Friesland!

Meer evenementen